Hoi!
Stel jezelf hieronder voor dan weet ik met wie ik praat!
contact

Het kan zo zijn dat de jeugdarts naar aanleiding van jouw antwoorden iets voor je kan doen. Hoe kunnen we je dan bereiken (telefoonnummer, e-mailadres)?

Even uitleggen hoe dit werkt...
Hoi {{ naam }}. Vandaag ga ik jou een aantal vragen stellen. Deze vragen gaan over jezelf en je gezondheid. Je kunt aangeven als je vragen hebt. Op basis van jouw antwoorden krijg je via internet informatie over verschillende onderwerpen. Deze informatie is persoonlijk.
Even uitleggen hoe dit werkt...
De verpleegkundige bekijkt de vragenlijsten. Deze informatie is vertrouwelijk. Zij mag hierover niemand iets vertellen zonder dat jij het weet. Als je vragen hebt voor de jeugdarts of jeugdverpleegkundige of als er zorgen zijn, krijg je een uitnodiging voor een gesprek/onderzoek. Nu ga ik je uitleggen hoe je de vragen kunt beantwoorden.
We gaan oefenen.
Even nadenken... wat is even een leuk voorbeeldvraagje... Ah! Ik weet er eentje!
voorbeeldvraag

Hoe leuk vind jij deze school? Door de onderstaande schuif te verslepen kun je een antwoord geven.

Met de laatste balk geef je aan wat je graag als antwoord had willen geven. Dus: hoe leuk zou jij graag willen dat jouw school is?

Weer een stapje verder
Je hebt de uitleg goed begrepen! Volgens mij weet je nu wel hoe het werkt. Hieronder zie je hoe ver je bent. Tip: door met je muis op het scherm te klikken kun je de vragenlijst sneller doorlopen. Nu verder naar de echte vragen..!
0,0%
Gamen

Hoe vaak game jij?

Hoe vaak zou je willen gamen?

advies gamen
advies gamen

Extra informatie


Gamen is best leuk en je kunt er ook een hoop van leren. Het kan bijvoorbeeld je geheugen en ruimtelijk inzicht verbeteren. En je kunt door gamen beter worden in het oplossen van problemen. Ook leer je via gamen nieuwe mensen kennen die je anders nooit zo ontmoeten. 


Toch kan gamen soms ook een negatieve kant hebben. Voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om zich los te maken van het gamen. Dan kost gamen heel veel tijd. En dat kan ten koste gaan van heel veel dingen. Vriendschappen bijvoorbeeld. Of van je huiswerk. Of je nachtrust. En het kan worden dat je ruzie krijgt thuis. Het is dan tijd om even stil te staan en na te denken over of je niet verslaafd aan het raken bent aan gamen. 


Ben jij een happy-gamer? Ga dan vooral zo door en geniet van het gamen! Maak je je wel eens zorgen over jouw gamegedrag? Praat er dan eens over met iemand die je vertrouwt en je kan helpen. Je ouders, je mentor of de jeugdarts bijvoorbeeld.

Meer informatie: http://www.jouwggd.nl/media/gamen/

Vragen over gamen

Heb je vragen over je internet gebruik of gamen?

alcohol

Gebruik je alcohol?

Hoeveel alcohol zou je willen gebruiken?

alcohol
advies minder alcohol

Extra informatie


Er zijn heel veel redenen om geen alcohol te drinken als je nog in de groei bent. En je kent er vast al heel veel:  het is slecht voor de ontwikkeling van je hersenen, voor je lichamelijke groei,  je grenzen vervagen, waardoor je sneller dingen doet waar je later spijt van hebt en je loopt meer risico om verslaafd te raken aan alcohol als je op jonge leeftijd regelmatig drinkt.
Er zijn steeds meer jongeren die ervoor kiezen geen alcohol te drinken. Simpelweg omdat ze het niet lekker vinden. Of omdat ze het niet fijn vinden om dronken te worden. Of omdat zonder alcohol meer lol hebben tijdens het uitgaan. Of omdat ze sporter zijn.
Als jij ook niet wilt drinken of minder wilt drinken, bedenk dan eens op welke momenten je in verleiding komt om alcohol te drinken. Maak voor die momenten een plannetje. Bijvoorbeeld hoe je drankjes kunt afslaan. En hoe je kunt zorgen dat je voet bij stuk houdt. Soms kan het helpen om samen op te trekken met een vriend of vriendin die ook niet wil drinken.

http://www.jouwggd.nl/alcohol-roken-drugs/alcohol/

Vragen over alcohol

Heb je vragen over je alcohol gebruik?

roken

Hoeveel rook jij?

Hoeveel zou je willen roken?

advies roken
advies over minder roken

Extra informatie


Wil je stoppen met het roken van sigaretten? En wil je informatie hierover? Of wil je hulp bij het stoppen? Er zijn verschillende soorten ondersteuning mogelijk. Bijvoorbeeld apps die je helpen met stoppen, begeleiding van een deskundige, nicontinepleisters en medicatie. Het verschilt per persoon welke hulp het beste past. 
Wil je advies? Chat er dan met ons over of maak een afspraak met je jeugdarts.

https://www.jouwggd.nl/alcohol-roken-drugs/roken/

Vragen over roken

Heb je vragen over roken?

drugs

Gebruik je drugs?

Hoe zou je het willen voor de toekomst? 

Advies Drugs
drugs

Extra informatie


Als we je vertellen dat je beter geen drugs kunt gebruiken, vertellen we je waarschijnlijk niets nieuws. Ze zijn verslavend en er kleven risico's aan. Dat geldt voor harddrugs, maar ook voor softdrugs. Maar we weten ook dat er desondanks jongeren zijn die de keuze maken met drugs te experimenteren. Het is goed om te weten wat bepaalde middelen met je (kunnen) doen, wat de gevolgen zijn en wat je moet doen als je verslaving echt een probleem gaat worden. Hier is meer informatie over drugs te vinden: http://www.jouwggd.nl/alcohol-roken-drugs/drugs/ En je bent natuurlijk altijd welkom bij de jeugdarts met je vragen! 

Vragen over drugs

Heb je vragen over je drugs gebruik?

gewicht

Hoe denk jij over je gewicht?

Wat zou je willen bereiken?

advies gewicht
Advies over een gezond gewicht

Extra informatie


Een gezond gewicht is belangrijk voor je gezondheid. Van overgewicht, maar ook van ondergewicht kun je lichamelijk klachten krijgen. Wil je checken of jouw gewicht gezond is? Of advies om een gezond gewicht te bereiken? Heb je vragen over voeding en beweging? De jeugdarts of jeugdverpleegkundige kan je helpen!

Meer informatie? https://www.jouwggd.nl/gezondheid/gezond-gewicht/

Vragen over gewicht

Heb je vragen over je gewicht?

Bewegen

Eigenlijk zou je 1 uur per dag moeten bewegen, hoeveel beweeg jij op een dag?

Hoeveel zou je willen bewegen op een dag?

advies bewegen
advies bewegen

Extra informatie


Dat sporten en bewegen gezond is, wist je natuurlijk al! Het helpt je een gezond gewicht te houden, het is goed voor je weerstand, voor je hart en voor je uithoudingsvermogen. Bewegen is ook goed voor je hoofd. Je maakt door bewegen hormonen aan die helpen tegen stress en nare gevoelens. En wie fit is, ziet er ook goed uit. En dat is ook mooi meegenomen! 

Jezelf motiveren om je blijven bewegen is niet altijd makkelijk. Als je het jezelf makkelijker wilt maken, kijk dan eens wat je in je dagelijks leven kunt doen om meer te bewegen. Als je bijvoorbeeld op de fiets of lopend naar school gaat in plaats van met de bus of met de scooter, dan heb jij elke dag een flinke portie gezonde beweging.

Wil je meer informatie over hoe je kunt blijven bewegen, kijk dan eens op deze site: https://www.jouwggd.nl/gezondheid/bewegen-en-sporten/

Vragen over beweging

Heb je vragen over beweging?

ingrijpende gebeurtenissen

Iedereen maakt in het leven wel eens wat naars mee. Heb jij wel eens iets meegemaakt waar je nu nog last van hebt?

Zou je minder last willen hebben van wat er in je verleden is gebeurd? 

advies ingrijpende gebeurtenissen
advies ingrijpende gebeurtenissen

Extra informatie


Iedereen maakt op een bepaald moment in het leven wel eens wat mee wat niet fijn is. Een ruzie, een ongeluk, een sterfgeval, geweld of nare seksuele ervaringen bijvoorbeeld. De één heeft daar meer last van dan de ander. Het kan gebeuren dat mensen erdoor gaan piekeren, angstig worden, zichzelf schuldig voelen of hun emoties blokkeren. Soms verdwijnen die klachten weer. Maar sommige mensen blijven er last van houden.
We hebben een aantal tips voor je om te zorgen dat je nare ervaringen beter kunt verwerken.
- geef jezelf de tijd om het te verwerken
- iedereen verwerkt het op zijn eigen manier. Voor de één helpt praten, voor de ander helpt het om erover te schrijven, te tekenen of erover te denken.
- soms helpt het om contact te zoeken met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt
- aarzel niet om professionele hulp in te schakelen als dat nodig is. Bijvoorbeeld via je huisarts, mentor, jeugdarts of schoolmaatschappelijk werker.
- Als je je hart wilt luchten, kan je (anoniem)  met ons chatten via jouwggd.nl. http://chat-client-ggd-jouwggd.serviant.nl/

Praten over jouw gebeurtenis

Heb je vragen over iets naars wat je hebt meegemaakt?

Slaap

Hoe slaap jij meestal?

Hoe zou je willen slapen?

advies slaap
Slaap

Extra informatie


Als je genoeg hebt geslapen, dan voel je je fit en uitgerust. Slaap je te weinig, dan ben je overdag moe en heb je vaak ook een slechter humeur. Ook concentreren en leren is dan moeilijker. De meeste jongeren hebben ongeveer 8 uur slaap per nacht nodig.

Een korte tijd slecht slapen, dat kan iedereen overkomen en is geen ramp. Het wordt pas vervelend wanneer je langere tijd problemen hebt met slapen. Je slaapt bijvoorbeeld vaak moeilijk in, je wordt wakker ’s nachts of wordt langere tijd veel te vroeg wakker.

Er zijn gelukkig veel dingen die je kunt doen om je nachtrust te verbeteren, je kunt eens kijken op deze site, hier staan veel verschillende tips: https://www.jouwggd.nl/gezondheid/slapen/

Vragen over slapen

Heb je vragen over slapen?

voortgang
Je bent al een heel eind! Nog heel even volhouden
0,0%
leren

Voor je opleiding moet je leren en studeren. Hoe gaat dit jou af?

Hoe zou je willen dat het leren en studeren gaat?

advies leren
advies leren

Extra informatie


Niet iedereen leert even makkelijk. Je leert op je eigen manier en op je eigen tempo. Dat is heel normaal. Je hoeft je er dus niet voor te schamen. Soms is concentratie een probleem. Dan kan het helpen daar iets aan te doen. Bijvoorbeeld huiswerk maken op een rustige plaats, zonder je telefoon erbij. Als je moeite hebt met bepaalde vakken, dan kan het helpen om iemand om hulp te vragen of bijles te nemen. Sommige leerlingen hebben last van een leerprobleem. Bijvoorbeeld faalangst, dyslexie of dyscalculie. Als jij denkt dat je daar last van zou kunnen hebben, bespreek dat dan eens met je ouders, je mentor of met de jeugdarts. Zij kunnen met jou bekijken wat er aan de hand is en een plan maken om het leren wat makkelijker te maken.

Meer informatie? https://www.jouwggd.nl/onderwerp/problemen-met-leren/

Vragen over leren

Heb je vragen over leren?

geluk

Hoe voel jij je meestal?

Hoe zou je je willen voelen?

Vragen over gelukkig zijn

Heb je vragen over gelukkig zijn?

thuis

Wat vind je van jouw thuissituatie?

Wat zou je graag willen? 

advies thuis
advies thuissituatie

Extra informatie


Als je thuissituatie niet makkelijk is, kan dat veel invloed hebben op je leven. Al lijkt het soms misschien zo: je bent niet de enige. Soms kan het al opluchten om met iemand te praten die je vertrouwt. Bijvoorbeeld een vriend of een vriendin. Als je denkt dat je wel wat hulp kunt gebruiken, bespreek dat je problemen eens met een volwassene waar je een goed gevoel bij hebt. Bijvoorbeeld je mentor, sportcoach of de vader of moeder van een vriend(in). Je kunt ook bij de jeugdarts terecht om je problemen te bespreken.

Vragen over thuis

Heb je vragen over jouw thuissituatie?

vertrouwen in de toekomst

Hoeveel vertrouwen heb je in jouw toekomst?

Hoeveel vertrouwen zou je willen hebben in jouw toekomst?

Vragen over jouw toekomst

Heb je vragen over jouw toekomst?

geaardheid

Hetero, homo, bi, lesbisch... Hoe denk jij over je eigen seksuele voorkeur?

Hoe zou je willen denken over je eigen seksuele voorkeur?

advies geaardheid
advies geaardheid

Extra informatie


Sommige jongens en meiden voelen zich aangetrokken tot iemand van hetzelfde geslacht. Die gevoelens kunnen voor sommigen heel verwarrend zijn en vragen oproepen. Is het wel normaal? Wat zullen mijn ouders er van vinden? Hoe gaat dat eigenlijk, seks tussen twee jongens of meisjes? Een lesbische of homoseksuele relatie wordt in Nederland steeds meer geaccepteerd. Toch zijn er ook nog genoeg mensen die niet openstaan voor een relatie tussen twee mannen of twee vrouwen. Mensen die negatief reageren op een homoseksuele relatie, zijn vaak opgegroeid met bepaalde ideeën over wat goed is en wat niet. Het is voor hen dan ook onbegrijpelijk dat jij voelt wat je voelt.

Als je op dit vlak tegen problemen aanloopt, kan het fijn zijn om iemand in vertrouwen te nemen die jou begrijpt. Weet dat je niet de enige bent die hiermee worstelt. Je kunt er met ons over chatten als je dat wilt, op jouwggd.nl.

Vragen over jouw seksuele voorkeur

Heb je vragen over jouw eigen seksuele voorkeur?

Vragen over corona

Afgelopen jaar heeft corona een steeds grote rol gekregen. Je moet 1,5 meter afstand houden, een mondkapje dragen en zo zijn er nog veel meer maatregelen bijgekomen. Hier kun je angstig van worden, maar het kan ook zijn dat je veel minder contact hebt met je vrienden. Heb jij vragen over corona of wil je hierover met een professional in gesprek?

contact?

Dit is het einde van de vragenlijst, mocht je in de vragenlijst aan hebben gegeven over een bepaald onderwerp in gesprek te willen nemen wij contact met jou op.

Yes!
Eindelijk klaar!